Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Ακούμε καθημερινά ότι η επαρκής κατανάλωση νερού για έναν άνθρωπο είναι τα 8 ποτήρια νερό, περίπου δηλαδή 2 με 3 λίτρα, την ημέρα. Μας συμβουλεύουν να πίνουμε νερό το πρωί μόλις ξυπνήσουμε και το βράδυ προτού κοιμηθούμε, ενώ σε ανθρώπους που ασκούνται η ποσότητα αυξάνεται κατακόρυφα για να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται εξαιτίας της άσκησης. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και μας προστατεύει από πονοκεφάλους, ενώ μας γεμίζει ενέργεια, βοηθώντας μας να αποδώσουμε καλύτερα σε όποια εργασία κάνουμε. Είναι όμως οι ανάγκες όλων ίδιες σε νερό; Έχει ένας άνδρας τις ίδιες ανάγκες με μία γυναίκα ή ένα παιδί; Κάποιος που ζει σε θερμότερα κλίματα από κάποιον που ζει σε ψυχρότερα; Ποια η σχέση του σωματικού βάρους, του λίπους ή του τρόπου ζωής με την απαραίτητη ποσότητα νερού για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας; Πόσο σωστή είναι λοιπόν η γενίκευση για τα απαιτούμενα λίτρα που πρέπει να καταναλώνουμε;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι εύκολη. Η γενίκευση των απαιτούμενων λίτρων νερού δε λαμβάνει υπόψη τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνει κάποιος, ούτε τα φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν νερό ή το αν κάνει καθιστική ή με έντονη δραστηριότητα ζωή, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα από 5.600 ανθρώπους ηλικίας από 8 ημερών έως 96 ετών, σε 26 χώρες, από όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα. Με σκοπό να προσδιοριστεί η ποσότητα του νερού που έχασαν αλλά και που αντικατέστησαν οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιήθηκε νερό με ιχνηθέτες που διευκολύνουν την παρακολούθηση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα. Διαπίστωσαν έτσι, ότι ο ημερήσιος κύκλος νερού ενός ατόμου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του σώματός του και από το επίπεδο σωματικού λίπους του, το οποίο περιέχει λιγότερο νερό από τους μύες και άλλα όργανα. Όσο περισσότερη άλιπη μάζα έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται. Δεδομένου ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σώμα και λιγότερο σωματικό λίπος σε σύγκριση με τις γυναίκες, γενικά χρειάζονται περισσότερο νερό ημερησίως. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το πόσο νερό χρειαζόμαστε αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής. Γενικά, οι ανάγκες σε νερό κορυφώθηκαν μεταξύ ατόμων 20 ως 50 ετών και μετά μειώθηκαν παράλληλα με την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες που έδειξαν να επηρεάζουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού είναι το κλίμα της περιοχής διαβίωσης και το αν κάποιος κάνει καθιστική ζωή. Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα και έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα χρειάζονται και μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Η μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι από λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου έχουν υψηλότερες ανάγκες για νερό συγκριτικά με τους ανθρώπους από ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή αν κάποιος βρίσκεται σε μια φτωχότερη χώρα, είναι πιθανό να εργάζεται έξω κάθε μέρα και έχει λιγότερη πρόσβαση στον έλεγχο του κλίματος. Ακόμη, οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες συχνά κάνουν δουλειές που απαιτούν περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Πόσο νερό λοιπόν πρέπει να πίνουμε; Η απάντηση είναι πολύ απλή, το σώμα μας ξέρει πόσο χρειάζεται. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούμε τις ανάγκες του, να πίνουμε νερό προτού φτάσουμε να διψάμε σε έντονο βαθμό και να φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι ακόμη και μέσω της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ροφημάτων πλούσιων σε νερό αποφεύγοντας σακχαρούχα ποτά που παράλληλα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικά προβλήματα. Για να έχουμε τα μέγιστα των αποτελεσμάτων πρέπει να φροντίσουμε ώστε το νερό που πίνουμε ή πλένουμε τα τρόφιμα μας, να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από χώματα, σκουριές, λάσπες και φυσικά το χλώριο αλλά και άλλες ενώσεις εάν υπάρξουν στο νερό. Χρησιμοποιείτε επομένως για τη βέλτιστη ποιότητα του νερού σας φίλτρα Aquarius!

Similar Posts